DAVID CROSS & PETER BANKS – CROSSOVER

Men zegt wel eens dat iemand die zijn hart ooit verloren heeft aan het maken van progressieve rockmuziek nooit meer van deze trouwe geliefde verlost zal geraken. Die bewering lijkt hier nog maar eens bewaarheid te worden dankzij het album “Crossover” van David Cross en Peter Banks. Muziekkenners weten allicht dat de nu 71-jarige David Cross violist en toetsenist was bij de progressieve rockgroep ‘King Crimson’ en dat Peter Banks de leadgitarist was bij de legendarische rockformatie ‘Yes’.

Peter Banks overleed in maart 2013 veel te vroeg op 66-jarige leeftijd, maar de opname van dit album “Crossover” dateert natuurlijk nog van enkele jaren voordien. Het was het resultaat van een jamsessie die op één namiddag op 10 augustus 2010 plaatsvond tussen beide instrumentalisten. Ze hadden elkaar voor het eerst ontmoet tijdens een gezamenlijke tournee in maart 2006 toen de ‘David Cross Band’ en ‘Harmony In Diversity’ van Peter Banks allebei hun concerten in het Engelse rockcircuit speelden.

Tijdens die jamsessie in de thuisstudio van David Cross in Noord-Londen werd er duchtig op los geïmproviseerd op de viool van David Cross en de gitaar van Peter Banks, maar er waren nog enkele andere muzikanten die een bijdrage op hun instrument afleverden, sommigen weliswaar pas bij de afwerking van deze plaat in 2019. Tony Lowe speelde op basgitaar, keyboards en strijkers, Randy Raine-Reusch was percussionist op een hele serie van instrumenten, Oliver Wakeman (zoon van Rick Wakeman) speelde op de toetsen van piano en synthesizer en Jeremy Stacey nam plaats achter het drumstel. Al deze muzikanten maakten vroeger ook ooit deel uit van ‘Yes’ en ‘King Crimson’ of hebben er een connectie mee.

“Crossover” bestaat uit acht geheel instrumentale, maar vaak zeer sfeervolle soundscapes tussen 4 en 8 minuten met als uitschieter het op de bijgaande audiovideo te beluisteren “Rock To A Hard Place” dat iets over de 9 minuten afklokt en ex-‘Yes’-toetsenist Geoff Downes als gastmuzikant heeft. Wie van instrumentale progressieve rockmuziek houdt, zou dit album dan ook in zijn verzameling moeten opnemen, al was het maar omwille van het historische karakter ervan door de samenwerking tussen deze twee legendarische rockmuzikanten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Noisy 010

video